11 Ιανουαρίου 2008

καλο ταξειδι κυριε Προεδρε


ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής της Ζακύνθου ύστερα από δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εις βάρος του για υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Ο ανώτερος αξιωματικός Σπ. Ζ. είχε μπει στο στόχαστρο των Εσωτερικών Υποθέσεων ύστερα από καταγγελίες εις βάρος του για κακοδιαχείριση χρημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα ο αξιωματικός έπαιρνε χρήματα από το ταμείο της προκαταβολής, αλλά δεν τα επέστρεφε ποτέ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, καταχράστηκε περίπου 30.000 ευρώ τα οποία έπαιξε στον τζόγο.

09 Ιανουαρίου 2008

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων είναι χαίνουσα πληγή και για το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγιζουν τις 30.000. Τα αριθμητικά δεδομένα έδωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνοντας την με γεωμετρική πρόοδο αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων. «Είναι πολλές και συνεχώς αυξάνουν» επισημαίνει αποκαλύπτοντας ότι «ένας αριθμός, γύρω στις 2.000 με 2.500 υποθέσεις κάθε χρόνο παραμένουν εκκρεμείς, και στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 έφθασαν περίπου στις 30.000». Στο κρίσιμο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των σωρευμένων δικογραφιών, ο πρόεδρος του ΣτΕ εκτιμά πως «θα πρέπει αφενός μεν ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων να δικάζονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια και να μην υπάρχει τρόπος αυτές οι υποθέσεις να έρχονται στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφετέρου, θα πρέπει, η δίκη στο ΣτE να γίνει οικονομικώς πιο ακριβή».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του κ. Παναγιωτόπουλου για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς θεωρεί ότι «η φύση του δικαστηρίου αυτού, δεν θίγει μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας, θίγει όλα τα δικαστήρια». Επεξηγώντας τη θέση την οποία διατυπώνει, τονίζει ότι «σήμερα ο έλεγχος της συνταγματικότητος είναι διάχυτος, δηλαδή όλα τα Δικαστήρια έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν και να κηρύξουν αντισυνταγματική μια διάταξη νόμου».

Οι «τηλεδιασκέψεις»

Για τις «τηλεδιασκέψεις» και την παροχή τηλεφωνικής ψήφου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι στο ΣτΕ «οι διασκέψεις για τη λήψη μιας απόφασης γίνονται πάντοτε ενώπιον όλων των μελών που ήταν στην έδρα και εάν ένας απουσιάζει, για οποιονδήποτε λόγο, η διάσκεψη ματαιώνεται και διεξάγεται άλλη ημέρα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, ένα πρόσφατο παράδειγμα που αφορά την πολυσυζητημένη υπόθεση της χρήσης των καμερών κατά τις διαδηλώσεις εργαζομένων και τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση λήψης απόφασης. «Τον Ιανουάριο του 2007 συζητήθηκε ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ, αλλά από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους ο συνάδελφος Νικόλαος Ντούβας -είπε- έτυχε αναρρωτικών αδειών συνεχώς μέχρι τον Νοέμβριο του 2007, που ο Θεός τον πήρε κοντά του. Συνέπεια αυτού ήταν να καθυστερήσει η διάσκεψη, να μην γίνει τελικά και γι’ αυτό η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε σε συζήτηση η οποία θα διεξαχθεί στις 11 Ιανουαρίου του 2008».

Σε ό,τι αφορά την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στις δύο εξουσίες, την πολιτική και τη δικαστική, ο πρόεδρος του Στε εκτιμά ότι «υπάρχει διάκριση των δύο λειτουργιών». Δέχεται, ωστόσο, ότι «η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή από ένα όργανο της Πολιτείας κατ’ εξοχήν πολιτικό, γεγονός το οποίο, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει εξάρτησις».

«Οι λειτουργίες του Συντάγματος, οι τρεις λειτουργίες του Συντάγματος, είναι χωρισμένες σύμφωνα με ρητή συνταγματική διάταξη και τα όργανα της κάθε λειτουργίας ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς το ένα να επεμβαίνει στα καθήκοντα του άλλου», λέει εμφαντικά.

Ερωτάται ο κ. Παναγιωτόπουλος στη συνέχεια εάν στη δικαστική του καριέρα δέχθηκε πιέσεις για να «δει» μια υπόθεση πιο ευνοϊκά. «Σημασία δεν έχει νομίζω εάν έγινε μια επίσκεψη ή αν έγινε ένα τηλεφώνημα ή όπως αλλιώς μπορεί να λεχθεί μια όχλησις. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ο δικαστής, ανεξάρτητα αν δεχθεί όχληση ή όχι, πρέπει να κάνει πάντοτε το καθήκον του», αναφέρει με νόημα.

08 Ιανουαρίου 2008

Στον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες


Στον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες



Από τον πρωθυπουργό, προσωπικά, θα ζητήσουν οι Αγιορείτες να βγουν εκτός φορολόγησης τα ακίνητα των μοναστηριών που ανήκουν στο Αγιον Ορος. Το αποφάσισαν, σε έκτακτη διπλή σύναξη ηγουμένων και αντιπροσώπων των μονών.
Oι Αγιορείτες πιστεύουν ότι πλήττονται θεσμοί που αφορούν το Αγιον Ορος και σεβάστηκαν, στην πολύχρονη πορεία του, αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι κατακτητές. Πλήττεται, τόνισαν στη διπλή σύναξη οι Αγιορείτες, το ειδικό καθεστώς που διέπει το Ορος και φανερώνει μεθόδευση υποβάθμισης του Ορους και τελικά καθυποταγής του στην κοσμική κοινωνία.


Μήπως κανένας σοβαρός μπορεί ν' ασχοληθεί με το ζήτημα?



07 Ιανουαρίου 2008

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?

Ρε παιδιά ρωτείστε κανέναν που έχει περάσει το κατώφλι Δικαστηρίου να σας πει τι βλακείες κάνετε κάθε μέρα στη υπόθεση Ζαχόπουλου ή μάλλον ρωτείστε κανέναν εγγραματο και όχι μόνο τους άσχετους ή τους τρελούς και προσοχή οι πάσης φύσεώς συνταξιούχοι σύμβουλοι είναι επικίνδυνοι περισσότερο γιατί έχουν επιλεκτική μνήμη.
ΥΓ Αν κάποιος θέλει να μάθει ποιοι είναι αγράμματοι σύμβουλοι της κυβέρνησης να ανατρέξει στα πρόσφατα πρακτικά της Βουλής που έχει πει την γνώμη της η τέως Πρόεδρος και ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ................

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΙ Η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ

Σε απόρρητη έκθεση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2007, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής αποκαλύπτει τα πραγματικά ποσοστά της εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο. Οι κλοπές οχημάτων στο πρώτο οκτάμηνο του 2007 παρουσίασαν αύξηση 9,1%, οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι ληστείες τραπεζών επίσης αυξήθηκαν κατά 17,2%. Μείωση σε ποσοστό 2,8% καταγράφεται μόνο στις ληστείες.

Ωστόσο, τα ποσοστά εξιχνιάσεων είναι τραγικά λίγα, όπως εκτιμούν και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Μόλις το 9% των κλοπών και διαρρήξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων εξιχνιάζεται. Παρόμοιο είναι το ποσοστό εξιχνιάσεων για κλοπές και διαρρήξεις που διαπράττονται στη βορειοανατολική Αττική.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ότι η περιοχή των Αμπελοκήπων, από τις πολυπληθέστερες της Αθήνας και στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση του εγκλήματος, μένει χωρίς περιπολία της Ασφάλειας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ Χολαργός, Παπάγου και Ζωγράφου μένουν γενικώς χωρίς περιπολίες.

Ίδια κατάσταση στα Καμίνια και το Κερατσίνι, ενώ οι κάτοικοι του Γαλατσίου που πέφτουν θύματα ληστών πρέπει να περιμένουν τους αστυνομικούς από το τμήμα της Κυψέλης...