25 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Δελτίο Τύπου (18.6.2010)
ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ 23-6 ΕΩΣ ΚΑΙ 7-7-2010


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ   

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
 "Ο πυλώνας της Δημοκρατίας που λέγεται Δικαιοσύνη ήδη στη χώρα μας βρίσκεται υπό κατάρρευση, αν δεν έχει ήδη πτωχεύσει. Άβουλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απλώς διαπιστώνουν την διόγκωση του φαινομένου της ουσιαστικής αρνησιδικίας δια του προσδιορισμού των υποθέσεων στο αχανές μέλλον (ήδη στις αστικές υποθέσεις για πρώτη φορά προσδιορίζεται δικάσιμος για το 2014, 2015 και στα διοικητικά και πέραν της πενταετίας). Συνεχώς ευτελίζεται από την αδιαφορία των αρμοδίων σε βαθμό να υπάρχουν σήμερα δικαστήρια που να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως γραφικής ύλης! Η οριστική «ταφόπλακα» θα τεθεί με την απαξίωση του δικαστικού συμπαραστάτη, του δικηγόρου, ο οποίος συνιστά απαραίτητο (επί της ουσίας και όχι απλώς επειδή ο νόμος το ορίζει) παράγοντα της όποιας δίκης. Μήπως αυτός είναι ο σκοπός, να μην υπάρχει, δηλαδή, αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος; Πρόκειται για κοινωνική και δημοκρατική ανάγκη. Εκτός εάν στη χώρα μας έχουμε πάρει απόφαση ότι η Δημοκρατία έχει καταλυθεί και είμαστε απλοί εντολοδόχοι.      
          Η απόφαση είναι της Κυβέρνησης. Ποιον δρόμο θα επιλέξει: Δημοκρατία ή Τυραννία. "

Αντισυνταγματιko το νεο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αντισυνταγματικές κρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Συνταξιοδοτικό, το οποίο δεν φαίνεται να αντέχει τη βάσανο του δικαστικού ελέγχου καθώς έρχεται σε αντίθεση  με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Ειδικότερα, μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, επικαλούμενα τα άρθρα 73 και 98 του Συντάγματος, φέρονται να κρίνουν καταρχάς πως το επίμαχο νομοσχέδιο για να τύχει επεξεργασίας το νομοσχέδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έπρεπε να αφορά μόνο συνταξιοδοτικά ζητήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η Ολομέλεια φέρεται να διατυπώνει ενστάσεις όσον αφορά τη συνταγματικότητα διάταξης του νομοσχεδίου που καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα και αναφέρεται στην αναλογία μισθού - σύνταξης.

Η κατάργηση αυτή, σύμφωνα με την Ολομέλεια, είναι αντίθετη με αποφάσεις των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά και του Μισθοδικείου.

Ακόμη, ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρονται και για:

-Τις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου με τις οποίες ενοποιούνται Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης με Επαγγελματικά Ταμεία.

-Τις ρυθμίσεις οι οποίες εμπλέκουν ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ και των Ταμείων του Δημοσίου Τομέα.

Τέλος, η Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθεί και για τα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων για την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία, τα οποία όπως φέρεται να κρίνει, δεν είναι ξεκάθαρα.

23 Ιουνίου 2010

προσφυγη στο στε δικαστων

Προσφυγή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη και του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας να ακυρωθεί η από 28.4.2010 απόφαση έκαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος και Χ. Ράμμος.
 Η προσφυγή των δύο συμβούλων έχει ως αφορμή την επιλογή οκτώ συνάδελφών τους, μερικοί εκ των οποίων είναι και νεότεροί τους, για την κάλυψη δύο θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ, σύμφωνα με το νέο σύστημα επιλογής που προβλέπει ο Ν. 3841/2010.
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης προεπιλέγει δικαστές για τις κενές θέσεις και τον σχετικό πίνακα τον διαβιβάζει στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τα πρόσωπα που προτείνονται. Η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.
"Το Σύνταγμα", αναφέρουν στις προσφυγές τους οι δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, "επιτάσσει η επιλογή των προς προαγωγή δικαστών να γίνεται άπαξ και όχι σε αλληλοδιάδοχα στάδια από το υπουργικό συμβούλιο".
Οι κ.κ. Ρόζος και Ράμμος, αναφέρουν ακόμη ότι ο νέος τρόπος επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των Γενικών Επιτρόπων Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι αντίθετος στο άρθρο 90 του Συντάγματος, όπως αντίθετος στις ίδιες συνταγματικές διατάξεις είναι και ο Ν. 3841/2010.
Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για τις προαγωγές στις ανώτατες βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Αναφορικά με τον ένα από τους οκτώ προεπιλεγέντες υποψηφίους, τον σύμβουλο Επικρατείας, Μιχάλη Βηλαρά, οι δύο συνάδελφοί του, υποστηρίζουν ότι δεν έχει συμπληρώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο τριετή θητεία στο βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας, προκειμένου να μπορεί να προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου. Και αυτό γιατί, βρισκόταν από το 1998 μέχρι πρόσφατα που προήχθη σε σύμβουλο εκτός των οργανικών θέσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω των θέσεων που κατείχε νόμιμα σε θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

20 Ιουνίου 2010

ΛΗΞΟΥΡΙ-ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΕΝΕΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Η αντιμαχία Αργοστολίου/Ληξουρίου κα ο Καποδίστριας

Από άρθρο του Γ.Δεστούνη1965

Το Ληξούρι, γύρω στα 1800 ήταν, μια μικρή, άσημη πόλη, δεν υπήρχε ,ούτε ένα δημόσιο κτήριο οι πολίτες του, φορούσαν σκούφιες! και μόνο ,όταν πήγαιναν ,στο Αργοστόλι, έβαζαν καπέλλο! Oι δρόμοι, ήταν βρώμικοι, τα σπίτια ,των πλουσίων ,λίγα ,οι καλύβες των φτωχών περισσότερες πληθυσμός 6000 περίπου 1799 στην ρώσικη κατοχή, του νησιού, κατάφεραν να γίνουν η έδρα του πρωτοδικείου και του υγειονομείου, πράγμα πού στους Ληξουριώτες ,αναβίωσε την ελπίδα γίνουν πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, ήταν πρωτεύουσα από το 1758.

Οι Αργοστολιώτες ,προσβληθέντες ,δεν αναγνώρισαν ,την απόφαση της γερουσίας και άρχισαν ,να μποϋκοτάρουν τους Ληξουριώτες, με κάθε μέσο ,αλλοίμονο !στο Ληξουριώτη, πού θα τολμούσε ,να πάη ,στο Αργοστόλι !τραβούσε ,τά πάνδεινα!!;

Έτσι λοιπόν ,θυμώσανε οι Ληξουριώτες !εκλέγουν ,δική τους γερουσία αποστατούν από την »ιόνιο πολιτεία» και κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους!!τού κάκου προσπαθούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας, απεσταλμένος ,της Ιονίου πολιτείας, να τους φέρει ,στο σωστό δρόμο ΤΙΠΟΤΑ αυτοί χαιρόταν, την ανεξαρτησία τους!!ήταν κράτος! «το κράτος του ληξουρίου»

Στην αναφορά τους, στην γερουσία ,έλεγαν, ότι η πόλη τους, διακρίνεται, για την ευπρέπειαν, των οικιών και τις ωραίες λεωφόρους, με τέτοια επιχειρήματα ,ήθελαν, να γίνουν πρωτεύουσα του νησιού!

Το1800 2000 ληξουριώτες ,πυλαρηνιοί ,θηνιάτες ,και άλλοι χωριάτες ,κανονιοβόλησαν ,από εξοπλισμένα καΐκια, το Αργοστόλι. μπήκαν στην πόλη, έκαψαν, τα κρατικά αρχεία και απειλούσαν, να σκοτώσουν ,τους προύχοντες !επακολούθησε η εκδίκηση!

Στα 1801 δόθηκε φονική μάχη, στην πλατεία του Παντοκράτωρα, ο αποβιβασθής τακτικός στρατός, χτυπήθηκε, από όλες τις μεριές και υποχώρησε, μέσα στην εκλησία, του Παντοκρατώρου! εκεί έπεσε ο Αγγελος Τυπάλδος Ιακωβάτος, πού εμάχετο ,στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού`

Τα υπολείματα ,του τακτικού στρατού ,κατέφυγαν προς την μεριά της φραγγοκλησιάς, σένα σπίτι. τούς τραυματίες, περιποιήθηκε, ο δετόρος Ελευθέριος Τυπάλδος. οί επαναστάτες ,πήραν στα χέρια τους, το μοναδικό κανόνι, των τακτικών.

Τό1802 όμως, υπετάγει οριστικά το «κράτος του ληξουριού»από τον στρατό της «ιονίου πολιτείας» κατόπιν ναυτικού αποκλεισμού,από τά καράβια της ληβαθούς!έτσι τελείωσε το όνειρο,της ανεξαρτησίας και της πρωτεύουσας!

Οι πρωταίτιοι το σκασαν! η πόλη του Ληξουρίου, υποτάσσεται, παρά ταύτα σιγά-σιγά