21 Ιουνίου 2008

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΩΠΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΠΟΥ ΘΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

H ποινική ευθύνη (?)των υπουργών.

Ο πρώτος νόμος περί ευθύνης υπουργών ήταν ο ΦΠΣτ του 1876, όπως τροποποιήθηκε από τον N. XE του 1873.

Το νομοθετικό αυτό καθεστώς διατηρήθηκε σε ισχύ για έναν αιώνα μέχρι την έκδοση του ΝΔ 802/1971.

Οι ρυθμίσεις του τελευταίου, οι οποίες πάντως επαναλαμβάνουν τις ως τότε ισχύουσες αρχές, διατηρήθηκαν σε ισχύ και από το Σύνταγμα του 1975 με ρητή μεταβατική διάταξη (άρθρο 115 παρ.1) «ώσπου να εκδοθεί ο από το άρθρο 86 παρ. 1 προβλεπόμενος νόμος».

Ο νόμος αυτός εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1997 (N. 2509/1997) .

Οι διατάξεις όμως εκείνες είχαν επικριθεί έντονα και έτσι κρίθηκε η ανάγκη τροποποιήσεώς τους.

Το σχετικό άρθρο 86 του Συντάγματος αναθεωρήθηκε το 2001. Αντί να βελτιώσει τη κατάσταση την χειροτέρεψε.

H νέα ρύθμιση του άρθρου 86 Σ είναι ατυχέστατη και σκοπεί δυστυχώς στο ακαταδίωκτο αφού θεσμοθετήθηκε μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για την ποινική δίωξη των υπουργών, η οποία πιστεύω ότι είναι αδύνατο ή μάλλον ανέφικτο, να καταλήξει στην παραπομπή τους στο ακροατήριο. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να αποφασίσει το Κοινοβούλιο δύο φορές, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη!!!

Την πρώτη φορά, για να συσταθεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την δεύτερη, όταν το πόρισμα της επιτροπής αυτής εισαχθεί στην Ολομέλεια, η οποία τελικά αποφασίζει για την άσκηση ή μη διώξεως.

Είναι προφανές ωστόσο ότι αν ο «εγκαλούμενος» υπουργός ανήκει στο κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η λήψη αποφάσεως της Βουλής, τόσο για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση όσο και την τελική κρίση για τη δίωξη, καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού του βουλευτών, η Βουλή μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή της ή να αναστείλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία, οποτεδήποτε, δηλαδή και αν ακόμη έχει περαιωθεί η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεώς του. Το πλέον όμως σκανδαλώδες είναι το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 86Σ, σύμφωνα με το οποίο «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της (να συστήσει δηλαδή επιτροπή και να ασκήσει δίωξη) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Με τη διάταξη αυτή η ατιμωρησία καθίσταται σχεδόν βεβαία για τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου εφόσον το ίδιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές. H προθεσμία αυτή είναι ασφυκτική και οδηγεί στην εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων μέσα σε ελάχιστα χρόνια από την τέλεσή τους . Ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών (N.3126/2003) προβλέπει (άρθρο 3) ότι οι αξιόποινες πράξεις των υπουργών (πλημμελήματα, κακουργήματα) παραγράφονται με τη συμπλήρωση 5 ετών από την ημέρα που τελέστηκαν. Είμαι προφανές ότι οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα παραβιάζουν κάθε έννοια ισότητας και δικαίου και αντίκεινται στην ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και είναι αντισυνταγματικές, πρέπει λοιπόν να καταργηθούν άμεσα.

20 Ιουνίου 2008

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ=ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΑ


ΔΣΑ: ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η μεγάλη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, καθώς και τη θέσπιση άστοχων νομοθετικών ρυθμίσεων (όπως οι αντεργατικές διατάξεις που ήλθαν πρόσφατα στο φως) επισήμανε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, σε χθεσινή συνάντησή τους.Οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ υπογράμμισαν ότι με τους μετριότερους υπολογισμούς, για να συζητηθεί μία υπόθεση σε πρώτο βαθμό απαιτούνται 3 χρόνια και φέρνουν ως αρνητικό παράδειγμα το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου τονίζοντας ότι λόγω έλλειψης δεύτερης αίθουσας, οι υποθέσεις προσδιορίζονται για συζήτηση το 2011.

Ο ΤΟΠΟΣ ΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ


  1. Οταν ο συνταξιούχος Αρεοπαγίτης και σήμερα Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής κατηγορεί ευθέως την Δικαιοσύνη και τους πρώην συναδέλφους του δικαστές ,τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά ,σ' αυτόν τον τόπο ............ Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Ρακιντζής και για τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη, μίλησε για βραδύτητα και ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο κυρίως σε οικονομικά εγκλήματα και κατήγγειλε το καθεστώς ατιμωρησίας των δημόσιων υπαλλήλων τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά γεγονός που έχει δημιουργήσει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο γενικός επιθεωρητής, στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας. Ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαλλήλου που εξέδωσε 38 πλαστές άδειες οδήγησης ως υπεύθυνος της Διεύθυνσης Μεταφορών στον Χολαργό, παραπέμφθηκε στα ποινικά δικαστήρια και αθωώθηκε από τα ποινικά δικαστήρια 13 φορές...
  2. Οταν ένας Μητροπολίτης οδηγείται στον Κορυδαλλο για υπεξαιρεση ιδιαιτερως μεγάλης αξίας, τότε πρέπει να υπάρξει τεράστιος προβληματισμός............. Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 277.330 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
  3. Οταν ένας "στρατηγός" ομολογεί την είσπραξη μίζας υπέρ του ΚΌΜΜΑΤΟΣ τότε να περιμένουμε τα χειρότερα ............. Ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος έλαβε ήδη από τον εισαγγελέα κλήση για να καταθέσει ως ύποπτος, διαψεύδει ότι πήρε μίζες. Παραδέχεται όμως ότι σε ραντεβού με τον κ. Χριστοφοράκο συμφώνησε για δώρο της Siemens προς το ΠΑΣΟΚ, για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Η όλη καταβολή των χρημάτων ύψους 1 εκτομμυρίου μάρκων έγινε με την παρεμβολή επιχειρηματία, με φιλικούς δεσμούς με το κόμμα και μέσω λογαριασμών στο εξωτερικό.

19 Ιουνίου 2008

παμε για νεα μεταπολιτευση? Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΗ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ


Τα τελευταία γεγονότα εξωθούν τα πράγματα ,ώστε πολύ σύντομα το πολιτικό συστημα να υποστεί ένα τεράστιο "μπλακ άουτ.
Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  1. Κυρίαρχος του παιχνιδιού θα είναι :Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
  2. Ολοι χάνουν και πιο πολύ εκείνοι που δεν τολμούν την ΑΥΤΟΚΆΘΑΡΣΗ,
  3. Τα γεγονότα θα εξελιχθούν τάχιστα και καταιγιστικά.
  4. Η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος εξελίσσεται γοργά
  5. Προσοχή μέσα στην αναμπουμπούλα εισέρχονται τα ΕΘΝΙΚΆ ΘΈΜΑΤΑ.
  6. Θα ζήσουμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι.....
  7. έχουν βγει στην γύρα τα θεριά.-
  8. ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ...............