12 Μαρτίου 2009

"ΑΘΩΟΣ" Ο ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

"
  1. Ος δ αν σκανδαλιση ενα των μικρων τουτων των πιστευοντων εις εμε, συμφερει αυτω ινα κρεμασθη μυλος ονικος περι τον τραχηλον αυτου και καταποντισθη εν τω πελαγει της θαλασσης.
  2. ουαι τω κοσμω απο των σκανδαλων αναγκη γαρ ελθειν τα σκανδαλα, πλην ουαι τω ανθρωπω δι ου το σκανδαλον ερχεται.(κατα Ματθαίον 18,1-2)."
Στις φυλακές Κορυδαλλού βρισκεται απο καιρό ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 277.330 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

Σε πρώτο βαθμό ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος και είχε αποδώσει τις κατηγορίες στην άρνηση των μοναχών της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ να δεχτούν τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά της Μονής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Παντελεήμων φέρεται να καρπώθηκε το ποσό των 277.330 ευρώ τα οποία προέρχονται από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπάγεται στις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ. αριθμόν 564/2005) με το οποίο ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής οδηγήθηκε σε δίκη κατέγραφε με λεπτομέρεια την …πλούσια «δράση» του η οποία έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία, λόγω της ιδιότητάς του ως κληρικού.

Ειδικότερα ο κ. Παντελεήμων, που σε βάρος του είχαν γίνει καταγγελίες ακόμη και ροζ σκάνδαλα, κατηγορούνταν ότι «κατά το χρονικό διάστημα από αρχές του 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 1998 ιδιοποιήθηκε παράνομα το συνολικό ποσό των 94.500.000 δραχμών (ή 277.330 ευρώ) σε βάρος της περιουσίας της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Οσίου Εφραίμ, η οποία ως θρησκευτικό καθίδρυμα κατά τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας μας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου προστατευόμενο από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου».

Αθώος ομως κρίθηκε μητροπολίτης πρώην Αττικής σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο. Οι ιεράρχες της εκκλησίας αποφάσισαν, αντίθετα με το δικαστήριο, ότι ο Παντελεήμων δεν ευθύνετια για την υπεξαίρεση χρημάτων ύψους 198.000 ευρώ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όμως, αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Αττικής.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση των δώδεκα συνοδικών μητροπολιτών - μελών του εκκλησιαστικού δικαστηρίου να θέσουν την υπόθεση «πρώην Αττικής» στο αρχείο, επειδή «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου αρχιερέως», προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας και κυρίως έκπληξη ακόμα και στο περιβάλλον του ιεράρχη. Υπό τις νέες συνθήκες, όπως επισημαίνουν πολλοί μητροπολίτες, ο κύριος Παντελεήμων θα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην τάξη των εν ενεργεία ιεραρχών της ελλαδικής Εκκλησίας και έτσι δεν αποκλείεται να γίνει ο πρώτος μητροπολίτης που θα διοικεί την εκκλησιαστική επαρχία του από τις φυλακές Κορυδαλλού.


Το Ποινικό ΤΤμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε, σήμερα19/3/2009, την αίτηση του Μητροπολίτη, πρώην Αττικής, Παντελεήμονα, να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ, από τη μονή του Οσίου Εφραίμ.