04 Νοεμβρίου 2007

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κυριοι γιατι δεν θελετε γρηγορη δικαιοσυνη? ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η κατάσταση της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης οδεύει σε πλήρη αρνησιδικία . Την ίδια ώρα οι καταδίκες από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος τη; Ελλάδας για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης συνεχίζονται

Έτσι πρέπει να προτείνουμε μερικά πρακτικά μέτρα:

1)Μπορούν να δημιουργηθούν καινούργιες συνθέσεις πολυμελούς και να απελευθερωθούν αίθουσες και μπορούν να αξιοποιηθούν δικαστές για να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά (που τώρα προσδιορίζουν για το άλλο εξάμηνο), εφ όσον η προφορική συζήτηση συναινετικών προσημειώσεων που αποτελεί το 1/3 της δικαστηριακής απασχολήσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών αντικατασταθεί με διαδικασία αντίστοιχη διαδικασία με τις διαταγές πληρωμής(θα παρίστανται όπως μέχρι σήμερα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ,θα υποβάλουν το φάκελο στο δικαστήριο ,χωρίς παραστάσεις στο ακροατήριο και συναίνεση να δίνεται με ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας.

2) ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ :ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
3) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Α)Στα δημόσια έργα: Υπάρχει εξαιρετική καθυστέρηση στην επίλυση διαφορών δημοσιών έργων, πράγμα που επιβαρύνει το Δημόσιο με υπερβολικούς τόκους.

Επιβάλλεται η αλλαγή του ν 1418/84 και η υποχρεωτική διαιτησία με διαιτητές δικαστές ,σαν υποχρεωτική διαδικασία προ της ασκήσεως ενδίκου μέσου

Β) να επιβληθεί η διαμεσολάβηση στις υποθέσεις διατροφής από τον νόμο

4) Οι μισθωτικές διαφορές ανεξαρτήτως ποσού να δικάζονται στο ειρηνοδικείο και κατ' έφεση στο μονομελές πρωτοδικείο αντί του εφετείου.

5)Οι εργατικές διαφορές ανεξαρτήτως ποσού να δικάζονται στο ειρηνοδικείο και κατ' έφεση στο μονομελές πρωτοδικείο αντί του εφετείου.

6) Οι δικαστικές δαπάνες πρέπει να είναι αντίστοιχες της πραγματικότητας και όχι αστείες όπως είναι σήμερα.

7) Στα διοικητικά Δικαστήρια και το ΣτΕ ,στην ακυρωτική διαδικασία , η εισήγηση πρέπει να καταργηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να αναγιγνώσκεται .

8) Η αγωγή αποζημιώσεως ,σε βάρος του δημοσίου και των νπδδ του 105 του ΕΙΣΝΑΚ πρέπει να υπαχθεί στο αποδεικτικό σύστημα και να μην απαιτείται η αποστολή του φακέλου από την Διοίκηση. Η Διοίκηση παρισταμένη κατά την συζήτηση προσκομίζει τον διοικητικό φάκελο, αλλιώς δικάζεται και θεωρούνται ομολογημένοι οι ισχυρισμοί του ενάγοντος.

9) Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο ,να καταργηθεί η παρακατάθεση προτάσεων η δε εξέταση των μαρτύρων να γίνεται στο ακροατήριο.

10) Η δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης(όχι διαιτησίας) ,με αντικατάσταση του σημερινού αποτυχημένου συστήματος .

Να ορίζεται διαμεσολαβητής δικαστικός; Λειτουργός και να διαπιστώνεται η συμφωνία ή όχι σε μια και μόνη συνάντηση, που θα μπορεί να λύσει το ζήτημα.

Σε περίπτωση αδυναμίας να λειτουργήσει η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε εκούσια μορφή.

11)Να καταργηθεί η σημερινή μορφή άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων. Η άσκηση να γίνεται από τα Πανεπιστήμια και τους δικηγορικούς συλλόγους με δυο υποχρεωτικά μεταπτυχιακά εξάμηνα , με υποχρεωτικά σεμινάρια και η άσκηση επί ένα εξάμηνο στα δικηγορικά γραφεία που θα ορίζονται από τους δικηγορικούς συλλόγους ή από τους ιδίους τους συλλόγους και τα δικαστήρια.-

12)Κάθε ένδικο μέσο που ασκεί το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ στα διοικητικά Εφετεία και το ΣτΕ ,προ του προσδιορισμού του θα ελέγχεται(φίλτρο) αν έχει κριθεί το νομικό ζήτημα με απόφαση ΣτΕ ή ΑΕΔ, οπότε θα εισάγεται σε συμβούλιο και θα απορρίπτεται ή αλλιώς εφ΄ όσον υπάρχει σπουδαίος λόγος θα εισάγεται κανονικά προς συζήτηση


ΥΓ:Εχω κουρασθεί να ακούω και να βλέπω αυτόκλητούς σωτήρες της Δικαιοσύνης ,ενω ο κοσμάκης περιμένει χρόνια (εως 20) μια δικαστική απόφαση........

Δεν υπάρχουν σχόλια: