16 Μαΐου 2015

Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; PACTA SUNT SERVANDA?

Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;
Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;
«Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;» - (Άγιος Αυγουστίνος)
Η λατινική φράση «pacta sunt servanda» (στην πρακτική πολλές φορές απλώς «pacta servanda»), σήμερα έχει καταστεί διεθνής όρος που σημαίνει οι συμφωνίες είναι τηρητέες.

1.- Η Ελληνική κρίση υπερβαίνει τον υπέρμετρο δανεισμό. Είναι κρίση θεσμών, αντιλήψεων είναι κυρίως κρίση πνευματική, παράλληλα όμως το ελληνικό χρέος υπερβαίνει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ. "Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πορευτούν χωρίς το βαρίδι του χρέους", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στις 4 Απριλίου 2015.
Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουάριου 2015 μετά από την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή της νέας Κυβέρνησης, αύξησαν δραματικά τα εκκρεμή ζητήματα ,αλλά και τις πιέσεις για την ρευστότητα και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα» σε σχέση με τις δεσμεύσεις των κρατών  είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
«Το μοναδικό σύνορο που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση[1]», διακήρυττε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «αφορά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου» Είναι πραγματικότητα αυτό σήμερα στην περίπτωση της Ελλαδας;.  Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται πλέον η Ελλάς από πολλά μέτωπα, προκειμένου να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές με την επίκληση της αρχής «pacta sunt servanda[2]» που έχει καταστεί διεθνής όρος, που σημαίνει  ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. «Ένα χρέος είναι χρέος», διακηρύσσει η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ («Le Monde», 19 Ιανουαρίου 2015). Σύμφωνα με τους «Financial Times», «για την αποπληρωμή του θα απαιτούνταν να λειτουργεί η Ελλάδα ως μια οικονομία - σκλάβος» (27 Ιανουαρίου 2015).
Η απάντηση της Ελλάδας στους δανειστές της είναι η αδυναμία εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων, με την δίκαιη επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, λόγω των πολιτικών των «μνημονιακών» δεσμεύσεων .Η άποψη αυτή , βασίζεται στο αξίωμα «Το ισχυρότερο είναι η ανάγκη διότι κυριαρχεί σε όλα»« δεινής ανάγκης ουδέν ισχυρότερον[3]» Εν τω μεταξύ  η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της εμπιστοσύνης, που αποτελούν τα θεμέλια όχι μόνο του κράτους δικαίου αλλά και του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, παραβιάζονται κατάφωρα στη περίπτωση της Ελλάδας . -
Σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις είναι θεμιτή η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης που δικαιολογείται με βάση την αρχή, γνωστή από την εποχή του Ρωμαϊκού Δικαίου, ότι η σωτηρία του Κράτους είναι ο υπέρτατος Νόμος (Salus Rei Publicae Suprema Lex Esto). Έτσι πέραν των συμφωνηθέντων με τα γνωστά «Μνημόνια», πρέπει να επιδιώκεται εύλογα η μεταβολή των όρων προκειμένου να ελαφρυνθεί η Χώρα .
Η αντίδραση των πιστωτών είναι μέχρι σήμερα αρνητική σε κάθε βελτίωση των συμφωνηθέντων ,προκειμένου να ανακουφισθεί ο καταταλαιπωρημένος Ελληνικός Λαός «Ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω της παρατεταμένης ανεργίας» Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο-φωτιά για την κατάσταση της Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στο Assosiated Press   . Η αριθμητική αποτύπωση της κρίσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal: Κατά 25% έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 μέχρι και σήμερα. Το 25,8% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Eurostat 3η θέση είναι η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας είναι 23,1% το 2013 σύμφωνα με τη Eurostat. Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως έβαλαν λουκέτο συνολικά 230.000 επιχειρήσεις, δηλαδή έκλεισαν 1 στις 4 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας 100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό μόλις ξέσπασε η κρίση.
Η εφιαλτική κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, σ' αυτό συμφωνούμε όλοι, το ζήτημα ξεπερνά τις πολιτικές διαφορές.
Τούτα τα μαύρα χρόνια που πέρασαν γκρεμοτσακίστηκαν ιδέες μέσα μας στεριωμένες από γενιές, κάποιοι μας ταπείνωσαν ότι αγαπήσαμε αποδείχτηκε πολλές φορές μικρό και ανάξιο των προσδοκιών μας, όμως αντέξαμε και ελπίζαμε να μπει τέλος στο «μαρτύριο του Σίσυφου». «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ξεζουμίζει έναν λαό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν με μέτρο και να μην προκαλούν εθνική ασφυξία. Η Ελλάδα, που πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη, χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική και όχι εκβιασμούς». Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Αμερικής Ομπάμα την 01/02/2015.-




[1] Δήλωση του Λάακεν για το μέλλον της Ευρώπης, 2001.
[2] Βλ, Αλέξης Παπαχελάς «Pacta sunt servanda» :εφ. Καθημερινή 14.01.2015 και Renaud Lambert « Δημόσιο χρέος, μπρα-ντε-φερ ενός αιώνα» επιμέλεια Χρυσοβέργης Γιάννης  εφ.Αυγή 05.04.2015
[3]  Θαλής ο Μιλήσιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: