24 Ιουνίου 2016

Ο φόβος πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη. BREXIT-EXIT

 Ο φόβος πλανάται πάνω  απ’ την  Ευρώπη.
BREXIT-EXIT
ΑΝΤΩΝΗ Π.ΑΡΓΥΡΟΥ

Η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, με άγνωστες τόσο στην ίδια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέπειες, γίνεται από σήμερα η Βρετανία μετά από 43 χρόνια, καθώς οι πολίτες της επέλεξαν το «Leave» στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση. Στο δημοψήφισμα έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το εντυπωσιακό 71,8%, το υψηλότερο μετά τις βρετανικές εκλογές του 1992.
Είναι τούτο το γεγονός,  την ώρα που  η «αιματοβαμμένη» Ευρώπη  παίρνει τις τελευταίες της ανάσες  και «επάνω στα τείχη άρχισε ο «θρήνος» (Καβάφης)
Για τους περισσότερους οι μεγάλοι ιστορικοί σταθμοί μέχρις ότου  καθιερωθούν, δεν έχουν καμία διάκριση από τα κοινά καθημερινά γεγονότα .Έτσι, ενώ το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου  έφερε μια καινούργια εποχή που οδήγησε στην σταδιακή ενοποίηση της Ευρώπης, την οικονομική της ανάπτυξη και στην ειρήνευση της μετά  από μια μακρά πορεία που κυριάρχησε το «Ευρωπαϊκό ιδεώδες», η οικονομική  κρίση και η αδυναμία των ηγεσιών, οδήγησε σε φαινόμενα και τάσεις που οδηγούν πλέον σε διαλυτικά φαινόμενα στην Ευρώπη.
Μια σειρά από δημοψηφίσματα σε Ευρωπαϊκές χώρες ( όπως Ελλάδα ,Βρετανία) με στόχο την παραμονή ή όχι στην ΕΕ δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα  για το μέλλον της ΕΕ, η ιδέα της σταδιακής αποσύνθεσης της με τρομάζει. Ιδίως για την  Ελλάδα και τους γείτονες της.  Όμως το γεγονός της δολοφονίας της Τζο Κοξ, είναι ένα στρατηγικό πλήγμα και αναδεικνύει ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Τον διχασμό και το μίσος να αναβιώνει και πάλι στους Ευρωπαϊκούς  Λαούς. Ο Κόσμος πλήρωσε πολύ ακριβά  και με πολύ αίμα, το μίσος που δημιουργήθηκε από τους ηττημένους του Β ΠΠ. Η Ευρώπη  απέναντι της αναβιώση του φαινομένου που όπλισε το χέρι του δολοφόνου της Κόξ  συμπεριφέρεται με δειλία  και απραξία ή μάλλον ενίοτε και  με υστερικές κραυγές.
Η λαθεμένη πολιτική του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και  της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, οδήγησε σε διαλυτικά φαινόμενα στην ΕΕ, αλλά κυρίως όμως έδωσε τα όπλα  σε δυνάμεις που κινούνται στα όρια. Εντοπίζουμε ότι  το πρόβλημα της Ευρώπης είναι  το έλλειμμα δημοκρατίας στην λήψη αποφάσεων, η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το γεγονός ότι η ισότιμη συμμετοχή σ' αυτήν των κρατών-μελών έχει καταργηθεί προ πολλού, η επιβολή ακραίας λιτότητας κλπ.  ΟΙ ηττημένοι του Β ΠΠ τιμωρούν τους νικητές, κάποιοι ισχυρίζονται.
Το βρετανικό δημοψήφισμα αποτέλεσε «σοκ» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και το ίδιο το μέλλον της  ΕΕ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Δεν ξεχνούμε τις υστερικές  κραυγές των  Ευρωπαϊκών ηγεσιών, για τα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα, όπως της οικονομικής κρίσης ή του προσφυγικού. Το έλλειμμα πληροφόρησης, το οποίο αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους πολίτες της Ένωσης, σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τους λόγους, τις επιδιώξεις και τα επιτεύγματα των Ευρωπαϊκών πολιτικών, νόμων και μέτρων ,έτσι απληροφόρητοι καλούνται να ψηφίσουν(;) για το μέλλον τους. Το έλλειμμα πληροφόρησης θέτει σε κίνδυνο την  διαδικασία ολοκλήρωσης, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ.
Η Ευρώπη το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει άμεσα θα σχετίζεται απολύτως με τις αξίες της, αλλιώς το έλλειμμα των ηγεσιών της  επιτρέπει την επανεμφάνιση των πιο αποκρουστικών φαινομένων ,όπως της βίας και των «λόγων»  που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου της Κοξ ,αλλά και της εμφανισης τασεων εξόδου από την ΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε το ΣΕΡΑΓΕΒΟ (28 Ιουλίου 1914 Η έναρξη του Α’ΠΠ με την δολοφονία του Φραγκίσκου στο Σεράγεβο.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: